Tunis
0

Islamisti po prvi put protestovali od svrgavanja Ben Alija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 200 islamista prošetalo je u petak centrom Tunisa, zahtijevajući slobodu vjeroispovjesti i pozivajući novu vladu da povuče drakonski antiteroristički zakon.

To je prvi islamistički protest u Tunisu od kada je svrgnut predsjednik Zin al-Abidin Ben Ali, koji je vodio strogo sekularnu državu, u kojoj su islamisti često zatvarani ili bili prinuđeni da napuste zemlju.

Pod vladavinom Ben Alija, žene koje su pokrivale kosu hidžabom, prema muslimanskoj tradiciji, nisu mogle da se zaposle niti da se obrazuju, dok je muškarce s bradom zaustavljala policija.

Zbog toga su demonstranti na današnjem skupu nosili plakate s natpisima: "Hoćemo slobodu za hidžab, nikab i brade!".

Islamisti nisu imali značajniji udio u "Revoluciji jasmina" u kojoj je svrgnut Ben Ali, ali kada je Enahdi, najvećem islamističkom pokretu u zemlji dozvoljeno da učestvuje na izborima 1989., završio je na drugom mjestu, prenosi Reuters.

Od kada je Ben Ali 14. januara napustio zemlju, građani u svakodnevnim demonstracijama zahtijevaju da nova vlada bude očišćena od njegovih pristalica.

Policija je tokom dana upala u kamp u kojem demonstranti već pet dana mirno protestuju zahtijevajući ostavku prelazne vlade, izjavili su svjedoci.

Demonstranti su bacali kamenice na policiju, koja je odgovorila suzavcem.

Premijer Tunisa Mohamed Gannouchi objavio je u četvrtak imena novih 12 ministara u prelaznoj vladi, od kojih nijedan nije član vladajuće stranke, čije je prisustvo u vladi bilo povod za višednevne ulične proteste u toj zemlji.

Gannouchi će, međutim, ostati na čelu nove vlade, uprkos pozivima demonstranata da podnese ostavku.

Vlast u Tunisu preuzela je prelazna vlada, pošto je Ben Ali 14. januara pobjegao u Saudijsku Arabiju, nakon više sedmica nasilnih protesta, građana zbog siromaštva, represije i korupcije.