Pobijedila stranka siromašnih
0

Islamisti objavili pobjedu u Maroku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Umjerena islamistička Stranka napretka i razvoja (PJD) je objavila da je uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima u Maroku, javljaju u subotu njeni čelnici.

"Naša stranka znatno premašuje suparničke u cijeloj zemlji", izjavio je Hasan Lamrani, glasnogovornik izborne kampanje te stranke. "Pobjedu možemo nazvati konzistentnom", dodao je on. Postotak sudjelovanja na izborima iznosi 45 posto prema prvim procjenama marokanskog ministra unutarnjih poslova Taiba Šerkavija.

"Izvojevali smo pobjedu u svim velikim gradovima Maroka, prema brojkama kojima raspolažemo", izjavio je Lahcen Daudi, jedan od čelnika stranke. On je kazao da su osvojili od 90 do 100 mjesta u donjem domu parlamenta koji ima 395 zastupnika. Ministar Šerkavi nije potvrdio te procjene i napomenuo je da će prvi službeni rezultati biti objavljeni u subotu popodne.

PJD je stranka koju uglavnom podupiru siromašni, tokom kampanje najavljivala je uvođenje islamskih načela u financijsko poslovanje ali se suzdržala od potpore strogim šerijatskim zakonima. Više od 30 stranaka sa 7.100 kandidata sudjeluje u parlamentarnim izborima za odabir 395 zastupnika donjeg doma marokanskog parlamenta.