Saudijska Arabija
0

Islam zabranjuje pristup Al-Qaidi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Islam zabranjuje svojim sljedbenicima da pristupe Al-Qaidi jer je ta mreža inspirisana mišlju koja je u suprotnosti s religijom, ocijenio je jedan saudijski vjerski zvaničnik na kojeg se u utorak poziva saudijski dnevni list Okaz.

"Zabranjeno je pristupanje Al-Qaidi", izjavio je šejh Abdel Mohsen al-Obeikan, savjetnik kralja Abdullaha, u trenutku kad je Rijad zabrinut zbog aktivnosti mreže Osame bin Ladena u susjednom Jemenu, prenio je AFP.

Ideologija Al-Qaide je "takfiri" koja se sastoji u tome da se vjernici optuže za otpadništvo od vjere kako bi ih se moglo ubijati.

"Ko god pristupi Al-Qaidi, opredjeljuje se za takfiri misao", kazao je on u fetvi, autoriziranom vjerskom mišljenju.

Saudijska Arabija vodi kampanju među svojim mladim ljudima da se ne pridružuju Al-Qaidi na Arapskom poluotoku, mreži koja je nastala spajanjem saudijskih i jemenskih ogranaka mreže i koja je preuzela odgovornost za neuspjeli napad na avion na redovnom letu za SAD 25. decembra.

Saudijske službe sigurnosti su posljednjih godina nanijele teške udarce Al-Qaidi unutar kraljevstva.

Pripadnici i zvaničnici mreže su onda našli utočište u Jemenu, odakle je u augustu došao izvršitelj neuspjelog napada na vođu saudijske antiterorističke borbe princa Mohammada ben Nayefa Al-Sauda.