Svijet
0

Islam bi mogao biti dominantna religija u Britaniji za 10 godina

Klix.ba
Popis stanovništva u Velikoj Britaniji obavljen 2011. godine je pokazao da je jedna od 10 osoba mlađih od 25 godina pripadnik islamske vjeroispovijesti, dok je broj kršćana u opadanju.

Ekspanzija muslimanskog stanovništva i demografsko starenje kršćanske populacije moglo bi značiti da će islam biti dominantna religija u Velikoj Britaniji za 10 godina.

Ured za nacionalnu statistiku je uradio novu analizu podataka iz popisa, na osnovu kojih se vidi da broj kršćana opada 50 posto brže nego što se ranije mislilo. Ranija analiza statističkih podataka je pokazala da taj procenat iznosi 15 posto.

Analiza podataka je također pokazala da je većina kršćana starosne dobi 60 i više godina, a prvi put u toj zemlji manje od polovine mladih sebe opisuju kao kršćane.

Trenutno je kršćanstvo dominantna religija u ovoj zemlji, sa više od 50 posto populacije, ali stručnjaci tvrde da bi se to moglo drastično promijeniti, jer je broj muslimanskog stanovništva dramatično porastao u posljednjih 15 godina, a u Walesu i Engleskoj broj muslimana je povećan za 75 posto.

Osim toga, broj ljudi koji se izjašnjavaju kao ateisti je porastao za 10 posto. Engleska crkva je na takvo nešto samo "slegnula ramenima" i održava jaku bazu vjernika koju već imaju.

Pored toga, zabilježen je porast broja sljedbenika hinduizma, sikizma, budizma i judaizma, prenose britanski mediji.