Svijet
1

Iskoristili tragediju: Policajci dobili hiljade dolara pomoći na osnovu 11. septembra

Klix.ba
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši njujorški policajci i vatrogasci koji su tvrdili da su onesposobljeni kao rezultat terorističkog napada 11. septembra 2001. godine uhapšeni su zbog prevare socijalnog osiguranja.

Oni su među više od 100 osoba optuženih za masovnu prevaru socijalnog osiguranja u vrijednosti stotine miliona američkih dolara. Optuženi su da skupili desetine hiljada dolara godišnje od socijalne pomoći, odnosno invalidnina koje su dobili tvrdeći da su potpuno onesposobljeni zbog ozbiljnih psihičkih poremećaja ili drugih bolesti nakon 11.9.2001. godine. No, prema sudskim dokumentima, oni su živjeli potpuno normalne živote. Jedan je upravljao helikopterom, a drugi kockao u Las Vegasu.

Jedan od optuženika je trenirao borilačke vještine i takmičio se, ali i dalje je tražio beneficije na invalidnost i to između 30.000 i 50.000 dolara godišnje.

Od 106 optuženih, 80 ih je penzionisanih policajca i vatrogasaca New Yorka.

"Većina optuženih je tvrdila kako su mentalno oboljeli nakon 11. septembra, jer su bili prvi koji su došli na mjesto nesreće, te su ugrozili svoje zdravlje i sigurnost. Zbog toga su i dobili invalidnine", rekao je tužilac Cyrus Vance.

"Penzionisani članovi NYPD koji su uključeni u ovaj slučaj osramotili su sve policajce koji su došli prvi na mjesto nesreće i njihov trud na spašavanju 11. septembra 2001. godine kao i one koji su umrli od bolesti koje su povezane s tim danom ili koji su doživjeli tragediju“, rekao je komesar William Bratton.

U terorističkom napadu koji se dogodio u New Yorku 11. septembra 2001. godine kada su se dva putnička aviona zabila u tornjeve World Trade Centra poginulo je više od 2.700 osoba.