The Guardian
0

Isključenje Italije iz G-8?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Londonski The Guardian prenosi u utorak tvrdnje visokih zapadnih dužnosnika o tome kako postoji sve snažniji pritisak da se Italija isključi iz Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-8).

Pripreme za samit G-8 u talijanskom gradu L'Aquilli su haotične i Italija nije pokazala nikakvu temeljnu inicijativu u pripremi tema kojima bi najmoćniji lideri trebalo da se bave, tako da su Amerikanci preuzeli kontrolu.

Organizirali su konferencijske razgovore među ostalim uzvanicima zemalja G-8 i pokušavaju uvrstiti prijedlog za izbacivanje Italije u dnevni red, piše Guardian pozivajući se na svoje diplomatske izvore.

Jedna od mogućnosti je, kako navodi list, da umjesto Talijana u grupu najrazvijenijih zemalja bude primljena Španija, koja ima veći bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika nego Italija.

Financial Times piše da talijanski premijer Silvio Berlusconi na samitu G-8 mora pokazati da je ozbiljan igrač te podsjeća na probleme koje Berlusconi ima zbog optužbi da je bio u vezama s mladim ženama, kao i na reputaciju kontroverznoga i nepredvidljivog političara.

Ovaj list navodi da se administracija Georgea W. Busha morala udvarati Berlusconiju zato što je bila u sukobu s Francuzima i Nijemcima, velikim igračima na Starom kontinentu. Obama ga, međutim, ne mora trpjeti s obzirom na podršku Francuske i Njemačke koju ima.

Čini se također da talijanski premijer nije uopće zainteresiran za problem klimatskih promjena i pomoći za zemlje u razvoju, što su dva ključna pitanja za G-8.

U vezi s Rusijom, nastavlja ovaj poslovni list, Amerikanci su umorni od načina na koji Berlusconi predstavlja sebe kao posrednika između Moskve i Washingtona, jer je to besmisleno.

Postoje i oblasti u kojima se Berlusconijeva uloga ne može ignorirati, a to je podrška Talijana Amerikacima u Afganistanu i odluka da prihvati pritvorenike iz američke baze Guantanmo, dodaje Financial Times.