Svijet
0

Ischinger predlaže 'Dayton' za Kosovo

FENA
Predstavnik Evropske unije u pregovaračkoj "trojki" Kontakt grupe za Kosovo Wolfgang Ischinger danas će u Moskvi sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim i njegovim zamjenikom razgovarati o dosadašnjem toku srpsko-albanskih pregovora.

Glasnogovornik ministarstva u Moskvi Mihail Kaminjin je, kako prenosi ITAR-TASS, tim povodom upozorio protiv "neopreznih koraka" međunarodnih zvaničnika.

Agencija navodi da je pritom mislio na izjavu visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane o mogućnosti upućivanja policije na Kosovo bez rezolucije UN-a.

Kaminjin je još naglasio, po njegovim riječima, važnost rješavanja procesa na temelju Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN.

Prije polaska u Moskvu Wolfgang Ischinger je iznio ideju o mogućoj konferenciji o Kosovu poput one održane u Daytonu 1995. godine, kada je okončan rat u Bosni i Hercegovini, javio je BBC.

Po njegovim riječima, konferencija bi se održala krajem novembra ili početkom decembra negdje u Evropi.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da bi održavanje međunarodne konferencije o Kosovu moglo da bude korisno, jer bi to bila prilika da Priština i Beograd sjednu za sto i zajedno nađu kompromisno rješenje.