Svijet
0

Ischinger kandidat za predstavnika EU-a u pregovorima o Kosovu

FENA
Njemački diplomat Wolfgang Ischinger bit će u utrci za predstavnika Evropske unije za naredne pregovore o statusu Kosova, izvještava njemački dnevni list Süddeutsche Zeitung, u izdanju od subote.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova nije željelo komentirati ovu informaciju.

Trenutno ambasador u Londonu, Ischinger (61) se smatra ekspertom za Balkan. On je 1995. kao politički direktor u ministarstvu vanjskih poslova prisustvovao pregovorima o Dejtonskom sporazumu, koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini.

Tokom rata na Kosovu 1999. bio je državni sekretar kod bivšeg šefa njemačke diplomatije Joschke Fischera i dao je svoj puni doprinos u uspostavljanju Pakta za stabilnost na Balkanu.

Prije imenovanja u Londonu, bio je njemački ambasador u SAD.

Na prvom sastanku od srijede nakon neuspjeha razgovora u UN -u, Kontakt grupa, SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija Njemačka i Italija, odlučila je da "trojka", sastavljena od predstavnika SAD-a, Rusije i Evropske unije, prisustvuje novim pregovorima između Srba i Kosovara.

Amerikanac će biti diplomat Frank Wisner, glavni zastupnik za Kosovo u Washingtonu, dok predstavnici Rusije i EU-a još nisu imenovani.

Evropska unija bi početkom iduće sedmice trebala imenovati evropskog diplomatu.