Svijet
0

Irski ateisti prkose zakonu o bogohuljenju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grupa irskih ateista koja se bori za "racionalnu, etičku i sekularnu Irsku" započela je kampanju protiv novog zakona o bogohuljenju, tako što je objavila niz antireligijskih citata, javio je BBC.

Prema tom zakonu, koji je stupio na snagu prvog dana Nove godine, bogohuljenje je kažnjivo djelo, a zaprijećene kazne idu i do 25.000 eura.

"Ovaj zakon je glup i opasan", tvrdi lider irskih ateista Michael Nagent, dodajući da "srednjovjekovnim zakonima nije mjesto u modernoj, sekularnoj republici u kojoj krivični zakon treba da štiti ljude, a ne ideje".

U okviru svoje kampanje, irski ateisti su u znak protivljenja spornom zakonu na svojoj web stranici objavili 25 antireligijskih citata, među kojima su i citati Marka Twena, Salmana Rushdija, američkog gitarista Franka Zappe, ali i Isusa Krista, poslanika Muhameda i pape Benedikta XVI.

Grupa, koja je spremna da se bori i na sudu protiv svake eventualne mjere prema njenim članovima, najavila je da će održati niz javnih tribina širom zemlje o toj temi.

Vlada je saopćila da je zakon, usvojen u julu 2009. godine, neophodan, jer irski ustav iz 1937. godine pruža pravnu zaštitu samo kršćanima.