Svijet
0

Irska vlada će razmatrati zabranu batinanja djece

Sarajevo-x.com
Irska vlada će razmatrati prijedlog ministrice za djecu Francesce Fitzgerald o tome da se roditeljima u Irskoj zabrani da tuku svoju djecu. Taj prijedlog bio bi dodat kao amandman na već postojeći Zakon o zaštiti djece.

Ovo je prvi put da je ministrica u Irskoj vladi direktno predložila implementaciju zabrane roditeljima da kažnjavaju svoju djecu u svojim kućama. Ministrica je izjavila da je vidjela kako se praksa u drugim zemljama odnosi na ovaj problem i da je riješila da predloži nove mjere kako bi zaštitila irsku djecu.

"Trenutno je sve u fazi prijedloga i uobličavanja problema. Mi moramo uzeti u obzir da li je takvo nešto predviđeno Ustavom. Ali da smo razmišljali u mom kabinetu o takvom prijedlogu i da aktivno radimo na njemu, to je istina", rekla je Fitzgerald, prenosi irishcentral.com

U Aktu o djeci iz 1908. godine u irskom Ustavu jasno je definisano koje mjere prevaspitavanja su legitimne i legalne, ali su kasnije, u 2001. godini, dodate neke izmjene. Kažnjavanje djece batinama je zabranjeno u 18 zemalja, od 47 članica Vijeća Evrope.