BBC
0

Irska tone u ekonomsku krizu

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Kamatne stope po kojima se vlada u Dublinu zadužuje na međunarodnim berzama dostigla je proteklih nekoliko dana rekordnu razinu.

Opća je ocjena da je to znak kako investitori smatraju da je Irska na rubu nesolventnosti i da će morati obratiti Evropskoj uniji ili Međunarodnome monetarnom fondu za pomoć, drugim riječima da je zemlja na rubu bankrota.

Neki bankari čak misle da je Irska u gorem položaju od Grčke koja je ranije ove godine bila prinuđena da uzme pare iz Evropskoga stabilizacijskog fonda, izvještava BBC u petak.

U Irskoj je na pomolu financijska oluja koja bi mogla otpuhati ne samo gospodarstvo te zemlje već i ugroziti zajedničku evropsku valutu - euro.

Evropska komisija i njezin predsjednik Jose Manuel Barroso uspjeli su smiriti grčku krizu prije pola godine. No, samo sedmicu dana nakon što je, slično kao u slučaju Atine, s optimizmom govorio o stabilizacijskom programu vlade u Dublinu i mogućnosti da se sama, bez pomoći Bruxellesa, izvuče iz krize, Barrosov ton se promijenio.

Njegova izjava da je Evropska unija sada spremna podržati vladu u Dublinu ako se ukaže potreba, nimalo nije iznenadila bolje poznavatelje situacije u Irskoj.

U uvjetima u kojima zbog straha da će Irska, ali i Portugal, morati zatražiti podršku Evropske unije, počele su padati vrijednosti dionica na berzama diljem svijeta. Euro je pao na najnižu vrijednost u odnosu na američki dolar u posljednjih šest mjeseci.

Pet najvećih evropskih vlada pokušalo je smiriti ulagače zajedničkim saopćenjem da uvjeti pod kojima su kupili obveznice vlada neće biti promijenjeni, odnosno da je njihov novac siguran.

Usprkos takvom uvjeravanju, mogućnost da dužnička kriza eurozone ulazi u drugu opasnu fazu, samo šest mjeseci nakon masivne intervencije u Grčkoj u kojoj je Njemačka bila najveći donator, ostaje realna i ovisi od nepredvidivih faktora.