Predsjedavat će godinu
0

Irska od 1. januara na čelu OSCE-a

FENA
Irska će od sutra, na godinu dana, preuzeti od Litvanije predsjedavanje Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

OSCE ima 56 zemalja članica, pa se tako prostire se od Vladivostoka do Vankuvera, i bavi se pitanjima očuvanja mira, nadgledanja izbora pa sve do kontrole naoružanja i zaštite slobode medija i životne sredine.

Irska predsjedavanje OSCE-om planira da iskoristi za jačanje zaštite slobode medija, a posebnu pažnju namjerava da posveti ulozi Interneta, koji je bio značajan u "Arapskom proljeću", prenose svjetski mediji.

Također, Irska planira da iskoristi svoje iskustvo iz mirovnog procesa sa Sjevernom Irskom u rješavanju zamrznutih konflikata u regionima Gruzije, Moldavije i Azerbejdžana, kao i da podstakne međunarodne napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Predsjedavanje OSCE-om uslijedit će prije predsjedavanja EU, tako da će naredne dve godine biti veoma važne za Irsku, ocijenio je šef irske diplomatije Imon Gilmor.

Irski ministar za evropska pitanja Lusinda Krejton istakla je da će Irska pokušati da učini OSCE efikasnijim, i najavila da će njena zemlja imati najmanji broj službenika za predsjedavanje. Prema najavama, Irska planira da organizuje konferencije o slobodi medija i rješavanju konflikata.

Ambasador Irske u OSCE-u Ien Keli najavljuje da će raditi na pronalaženju što više jedinstva zapada i istoka, promociji povjerenja i transparentnosti.

"Uvjereni smo da će Irska uspjeti da doprinese napretku organizacije. Dijelimo iste vrijednosti", poručio je on.