Svijet
0

Irina Bokova ponovo izabrana na čelo UNESCO-a

FENA
Irina Bokova (Foto: AFP)
Irina Bokova (Foto: AFP)
Glavna direktorica UNESCO-a, Bugarkinja, Irina Bokova ponovo je izabrana u petak, u prvom krugu izbora, na čelo ove organizacije, izjavila je novinskoj agenciji AFP glasnogovornica UN-ove agencije.
  • Irina Bokova je pobijedila sa 39 glasova - izjavila je Lucia Iglesias Kuntz AFPO-u.

Rašad Farah je imao 13 glasova i Joseph Maila šest glasova, dodala je ona.

Glavna direktorica je trebalo da dobije najmanje 30 glasova od ukupno 58 da bi je u prvom krugu izabralo Izvršno vijeće organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.

UNESCO je bio središte tijesne borbe za obnovu njene uprave usred finansijske situacije vezane za zamrzavanje doprinosa Sjedinjenih Američkih Država, već tri godine.

Bokova se pojavila kao favorit, ali glasanje se najavljivalo kao teško zbog prisustva dva kandidata, Rašada Faraha, ambasadora Džibutija u Francuskoj i univerzitetskog profesora Franko-Libanca Josepha Maila.

Izabrana na čelo UNESCO-a 2009. godine, Bokova je morala da upravlja krizom izazvanom ukidanjem američkog doprinosa u budžet nakon ulaska Palestine, 31. oktobra 2011. godine, kao 195. članice UNESCO-a (smanjenje budžeta organizacije za 22 posto , sa 653 na 507 miliona dolara).