Washington
0

"Iranu vrata ostaju otvorena, ako odluči proći kroz njih"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u utorak su u Washingtonu najavili zalaganje za skore i oštrije sankcije protiv Irana zbog nastavka razvoja nuklearnog programa.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon jednosatnog razgovora u Bijeloj kući, Obama i Sarkozy su kazali da međunarodna zajednica mora spriječiti Iran u razvoju nuklearnog oružja.

Obama je priznao da zalaganje za oštrije sankcije nema podršku nekih zemalja, ne spominjući poimence Kinu, ali rekao da će se nastaviti napori kako bi se uvjerilo Vijeće sigurnosti UN-a da treba nametnuti dodatne mjere.

"Imamo li jednoglasje u međunarodnoj zajednici? Još ne. Ali radimo na tome", rekao je Obama.

"Sada smo u puno jačem položaju za uvođenje oštrih sankcija u odnosu na prije godinu dana. Mislim da ih možemo osigurati", kazao je on.

Kazao je da "vrata ostaju otvorena, ako Iranci odluče proći kroz njih“, ali da nema naznaka da su spremni odustati od svog nuklearnog programa.

Dodao je da se strpljenje približava kraju.

"Ne zanima me višemjesečno čekanje... zainteresiran sam da se taj režim uvede idućih sedmica", naglasio je Obama.

Sarkozy je rekao kako "Iran ne može nastaviti svoju ludu utrku prema nuklearnom oružju", te da je došlo "vrijeme za donošenje odluka".

Sarkozy je kazao da Francuska u cijelosti podržava stajalište SAD-a, te je pohvalio Obamu da je iskren partner u svim pitanjima s kojima se suočava međunarodna zajednica.

"Njegova je riječ njemu obaveza, a to je važno. Nema iznenađenja. Kad može, on to napravi. Kada ne može, on to kaže", rekao je Sarkozy.

Obama je ponudio Sarkozyju toplu dobrodošlicu, kao čelniku zemlje koja je "najstariji i jedan od najvažnijih američkih saveznika".

Sintagma "najstariji saveznik", vezana je za američki rat za neovisnost u 18. stoljeću, kada je Francuska pružila ključnu pomoć SAD-u u borbi za oslobađanje od britanske kolonijalne vladavine.

Dvojica čelnika razgovarali su i o mirovnim naporima na Bliskom istoku, ratu u Afganistanu, globalnoj recesiji i potrebi za koordiniranjem finansijskih propisa kako bi se spriječila nova ekonomska kriza.

Sarkozy je podržao Obaminu kritiku Izraela zbog nastavka kolonizacije istočnog Jerusalema, ukazujući na nužnost postizanja mira na Bliskom istoku i rješavanja palestinskog pitanja, jer taj sukob "hrani terorizam širom svijeta".

Nakon razgovora, dvojica čelnika su zajedno sa suprugama imali privatnu večeru u Bijeloj kući.

Sarkozyjeva supruga Carla Bruni, bivši supermodel, posjetila je u utorak lokalnu školu za hendikepirane učenike u Washingtonu, a francuski predsjednički par ranije je, na preporuku Obame, ručao u znamenitoj narodnoj kuhinji "Ben's Chili Bowl" u središtu Washingtona. Po izvještajima lokalnih medija, oboje su odabrali "half smoke", odnosno vašingtonsku varijantu "hot doga" s dimljenom kobasicom umjesto hrenovke.