Svijet
0

Iranu prijete teže sankcije zbog nuklearnog programa

Klix.ba
Nakon održavanja nove runde pregovora o iranskom nuklearnom programu, Francuska je upozorila da će Iranu biti nametnute teže sankcije ukoliko se ne dođe do povoljnog rješenja problema.

Ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius je rekao da Evropska unija od 1. jula treba početi u potpunosti sprovoditi naftni embargo.

Ovu izjavu Fabius je dao nakon posljednje runde razgovora između šest svjetskih sila i Irana, koja se u Moskvi završila bez jasnog napretka, piše BBC.

Teheran odbija zahtjeve zapadnih zemalja, jer želi razvijati nukelarno naoružanje.

Nakon dva dana razgovora u Moskvi, šefica vanjske politike Evropske unije Catherine Ashton je priznala da još uvijek postoje značajne nesuglasice između dviju strana.

Glavni iranski pregovarač Saeed Jalili je razgovore opisao kao ozbiljne, ali je također naveo i da Iran ima svako pravo da obogaćuje uranij.

Razgovori u Moskvi između Irana i grupe P5+1, koju čine Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, su uslijedili nakon neuspjelih pokušaja pregovora u Istanbulu i Bagdadu.

Ashton je rekla da će razgovori biti nastavljeni 3. jula u Istanbulu, gdje će obje strane odlučiti da li uopšte vrijedi pokretati ozbiljnije pregovore.

Jalili je izjavio da moraju biti održani i sastanci stručnjaka.

"Sastanci stručnjaka bi mogli pružiti jasan uvid u ideje o kojima bi se moglo razgovarati. Danas zapadne sile stoje pred najvećim ispitom za dobijanje povjerenja iranskog naroda", kazao je Jalili.

Zapadne sile od Irana traže da obustavi obogaćivanje uranija na 20 posto, zatvori svoja podzemna postrojenja za obogaćivanje u blizini grada Qoma te da izveze sve zalihe obogaćenog uranija. Iran od zapada traži ukidanje svih sankcija.