SAD
0

Iranu ostalo još malo vremena za odgovor

FENA
Glasnogovornik američkog State Departmenta Ian Kelly izjavio je u utorak kako je ostalo još malo vremena da Iran odgovori na prijedlog Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da do kraja godine pošalje 75 posto zaliha nisko obogaćenog urana izvan zemlje na daljnju obradu.

Kelly je na konferenciji za novinare rekao da Teheran još nije službeno odbacio prošlomjesečni prijedlog IAEA-e, tako da se ne može reći da su ga odbili.

Grupa 5+1, koju čini pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka, već duže od mjesec dana čeka službeni odgovor Teherana.

"Uvijek se ustručavamo oko rokova, ali samo ću reći da je ostalo prilično malo vremena", kazao je Kelly, ne precizirajući koliko je vremena ostalo, prenio je Reuters.

Prema nacrtu sporazuma, koji je sastavio generalni direktor IAEA-e Mohamed el-Baradej, Iran bi trebalo da do kraja godine pošalje 75 posto zaliha nisko obogaćenog urana u Rusiju i Francusku na daljnju preradu, u zamjenu za gorivo za istraživački reaktor u Teheranu u kome se proizvode radioaktivni izotopi, koji se koriste u terapiji raka.

Osvrćući se na rezerve iranskih dužnosnika u pogledu slanja nisko obogaćenog urana izvan zemlje prije isporuke goriva za reaktor, El-Baradej je predložio da Iran uran najprije pošalje u neku treću, prijateljsku državu, dok gorivo ne bude isporučeno.

Iranski dužnosnici su izjavljivali da se Teheran ne može odreći urana, jer je to ključni strateški materijal u odbrani od neprijatelja poput SAD-a i Izraela ili da bi dio urana mogao poslati ako u isto vrijeme dobije gorivo za reaktor.