Svijet
0

Iransko nuklearno gorivo nedovoljno čisto za atomsku bombu

FENA
Rok postavljen Iranu da provede rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva od Teherana da zaustavi sve nuklearne aktivnosti istječe danas.

Dok Iran prkosi današnjem roku da obustavi proizvodnju nuklearnog goriva, Sjedinjene Države i tri evropske saveznice pripremaju popis sankcija koje će tražiti protiv Teherana u Vijeću sigurnosti, piše "New York Times" od četvrtka.

Na vrhu tog popisa su ograničenja na uvoz opreme i materijala vezanih uz nuklearni program. Kasnije, kaznene mjere bi mogle biti proširene i ograničenjem putovanja za iranske čelnike, te ograničenjem dostupa Irana do globalnih finansijskih tržišta, navodi njujorški list neimenovane diplomatske dužnosnike uključene u razgovore.

Postrani od inicijativa u Vijeću sigurnosti, administracija predsjednika Busha također pokušava uvjeriti evropske finansijske institucije da obustave nova posuđivanja Iranu. Neke švicarske banke već su potiho pristale ograničiti svoje posudbe, kažu američki dužnosnici, a prenosi "New York Times".

Premda između Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske i Njemačke dolazi do sve većeg slaganja oko sankcija protiv Irana, to pitanje je i dalje sučeljeno s jakim protivljenjem Rusije i Kine da se Iran ozbiljno kazni.

Usto, pitanje sankcija moglo bi biti dodatno otežano današnjim izvještajem Međunarodne agencije za atomsku energiju, čiji inspektori kažu da Iran postiže vrlo spor napredak u obogaćivanju urana. Prema diplomatima kojima je poznat sadržaj izvještaja, Iran proizvodi tek male količine obogaćenog urana, čija čistoća nije dovoljna da bi mogao biti korišten u nuklearnom oružju, nego samo u elektranama.

Kako piše njujorški dnevnik, dužnosnici se ponajviše pitaju zašto Iran naizgled tako sporo napreduje. Jedan od mogućih odgovora je da Teheran nije želio eskalirati napetosti tako što bi izgledao kao da 'juri' s proizvodnjom urana. Drugi – koji nude neki američki dužnosnici – da su iranski naučnici naišli na teškoće ili da kriju neke od svojih nuklearnih pogona.