MVP Irana
0

Iranskim putničkim avionima se ne uskraćuje gorivo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iransko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je informacije o tome da se iranskim putničkim avionima uskraćuje gorivo u nekim zemljama u sklopu najnovijih sankcija.

Sekretar iranskog udruženja aviokompanija Mehdi Alijari, kojeg citira agencija ISNA, izjavio je u ponedjeljak da aerodromi Velike Britanije, Njemačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata odbijaju snabdijevati iranske linijske avione gorivom. Dodao je da se ta mjera primjenjuje od prošlog četvrtka, u skladu s "odlukom američkog Kongresa koja nameće sankcije protiv prodaje naftnih proizvoda Iranu".

"Iranski avioni dobijaju gorivo u cijelom svijetu", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparst na pres-konferenciji. On je kazao da su informacije o uskraćivanju goriva dio propagandnog rata protiv iranskih vlasti.

Njemačko ministarstvo saobraćaja saopćilo je da nema ograničenja u snabdijevanju iranskih aviona gorivom, a britanski su izvori rekli da nemaju informacija o bilo kakvom uskraćivanju snabdijevanja aviona iz Irana.

Reuters piša da su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima neke privatne firme uskratile prodaju goriva Irancima ali da emirati na državnom nivou nisu donijeli takvu odluku, prenosi u utorak Hina.