Tvrdnje ISIS-a
0

Iranski vojni kompleks uništen nakon razorne eksplozije

FENA
Iranski vojni kompleks u kojem je ranije ovoga mjeseca došlo do silovite eksplozije teško je oštećen, objavio je u ponedjeljak Institut za nauku i međunarodnu sigurnost (ISIS) iz Washingtona, nakon analize novih satelitskih snimaka.

ISIS je usporedio satelitske snimke DigitalGlobea od 22. novembra s jednom snimkom iz septembra, koja ukazuje na dramatična razaranja u vojnog bazi kraj grada Bir Kaneha.

"Izgleda da su neke zgrade u potpunosti uništene. Nešto od uništenja na snimci može također biti rezultat naknadnog kontroliranog rušenja zgrada i uklanjanja otpada. Ne čini se da se na lokaciji vidi puno komada teške opreme kao što su dizalice i kamioni-kiperi, a znatna količina otpada još uvijek je prisutna", prema analizi objavljenoj uz satelitske snimke na internetskoj stranici ISIS-a.

Visoki dužnosnici Pentagona rekli su za CNN kako Sjedinjene Države smatraju da su Iranci miješali nestabilno gorivo za raketne motore velikih balističkih projektila 12. novembra, kada se dogodila nesreća. ISIS je zaključio istu stvar.

"Iran je navodno obavljao osjetljivi postupak koji uključuje gorivo za raketne motore kada je došlo do eksplozije", navodi se u analizi ISIS-a.

Najmanje 17 ljudi, uključujući i jednog generala, umrlo je kao rezultat eksplozije u vojnoj bazi blizu Teherana, izvijestili su iranski državni mediji u vrijeme eksplozije. Iranski zastupnik Husein Garusi rekao je za državne medije da se eksplozija dogodila kada je slučajno izbio požar u skladištu streljiva vojne baze korpusa islamske Revolucionarne garde u mjestu Bidgeneh, oko 35 km zapadno od Teherana.

Zvuk eksplozije čuo se u ponedjeljak popodne u iranskom gradu Isfahanu, rekao je čelnik pravosuđa u tome području, a prenijela novinska agencija ISNA. Važni iranski nuklearni pogon za obradu urana blizu je Isfahana, a iranski mediji nisu rekli je li eksplozija bila blizu nuklearnog centra.

Gill Tudor, glasnogovornica agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju (IAEA) rekla je da IAEA zna za tu vijest, ali da nema drugih podataka.

Iranski su mediji objavili kontradiktorne podatke o incidentu. Novinska agencija Fars objavila je da je u Isfahanu bila velika eksplozija, ali poslije je skinula tu vijest sa svoje internetske stranice. Reuters je kontaktirao s više stanovnika Isfahana koji kažu kako nisu ništa čuli.