Svijet
0

Iranski stručnjaci za oružje u Sjevernoj Koreji

FENA
Iranski stručnjaci se nalaze u Sjevernoj Koreji kako bi početkom aprila pomogli pri lansiranju onoga što je Pjongjang prezentirao kao "satelit", a SAD, Japan i Južna Koreja smatraju da je raketa, objavio je u nedjelju jedan japanski dnevni list.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Sankei Shimbun je objavio da je 15 iranskih stručnjaka za raketnu tehnologiju stiglo u Sjevernu Koreju početkom mjeseca.

Delegacija je donijela pismo predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada upućeno sjevernokorejskom vođi Kim Jong-Ilu, u kojem se ističe važnost saradnje dviju zemalja u svemiru, navodi isti izvor.

Iran je 2. februara lansirao u orbitu svoj prvi satelit uz pomoć rakete Safir-2 i izazvao zabrinutost Zapada zbog mogućnosti da Teheran iskoristi tu tehnologiju kako bi razvio svoj balistički program.

Sjeverna Koreja je saopćila da će poslati u orbitu jedan "telekomunikacijski satelit" između 4. i 8. aprila, uz pomoć lansirne rakete čiji bi prvi dio trebalo da padne u Japansko more, nedaleko od prefekture Akita na sjeveru Japana, a drugi dio u Pacifički okean, između Japana i Havaja.

SAD, Japan i Južna Koreja sumnjaju da sjevernokorejski režim hoće da pristupi probi dalekometne rakete Taopodong-2 koja teoretski može da stigne do Aljaske.