Izraelska vlada
0

"Iranski sporazum s Brazilom i Turskom je 'smišljeni trik'"

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Izraelska vlada je označila najnoviji nuklearni dogovor Irana s Brazilom i Turskom "trikom smišljenim da se spriječi uvođenje sankcija Vijeća sigurnosti UN-a".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastao se u utorak sa sedam ključnih ministara vlade da razmotri izraelski odgovor na iranski dogovor s Brazilom i Turskom o obogaćenom uranu i dao im instrukcije da ne daju nikakve izjave dok se ne dogovore o zajedničkom stavu.

Ministri su zaključili da se radi o manevru kako bi se spriječio dogovor u Vijeću o sankcijama i da će iranska prevara po svoj prilici uspjeti i da će se razmatrati novi prijedlozi u Svjetskoj organizaciji.

Izraelski mediji su ujedno podsjetili da Turska i Brazil nisu stalne članice vijeća i da Brazil teži da to postane. Obje zemlje imaju jake ekonomske veze s Iranom i zainteresovane su za veću ulogu na Bliskom istoku.

Izrael se, inače, smatra jedinom nuklearnom silom u regiji Bliskog istoka, mada izraelski lideri nikad nisu ni potvrdili ni negirali da ima atomsku bombu.

Nezavisni stručnjaci su, međutim, procjenili još osamdesetih godina prošlog stoljeća da raspolaže sa 100 do 200 nuklearnih bojevih glava, na osnovu informacija koje je izraelski atomski špijun Mordehai Vanunu dao britanskom Sunday Timesu. Vanunu je ranije bio zaposlen kao tehničar u izraelskom nuklearnom reaktoru Dimona, na jugu zemlje.

Izrael je nagovijestio mogućnost udara na iranska nuklearna postrojenja kao jednu od posljednjih opcija da bi se spriječilo da ta zemlja razvije nuklearnu bombu.

Jevrejska država smatra Iran najvećom prijetnjom po svoju egzistenciju jer je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad pozvao na njeno brisanje s mape svijeta.

Netanyahu je do sada podržavao diplomatiju, apelujući na američke i evropske napore da se sankcije pooštre. Neposredno poslije objavljivanja vijesti o dogovoru s Brazilom i Turskom, izraelski zvaničnici su različito reagovali, dok im Netanyahu nije rekao da šute.

  • Iran se oprema, s namjerom da nabavi (nuklearno) oružje. Preduzima korake koji su daleko od toga da budu u cilju odbrane Irana, kao što bi predsjednik Brazila to rekao, kazao je zamjenik izraelskog ministra odbrane Matan Vilnai, naglasivši da Izrael to posmatra i da donosi odgovarajuće odluke.

Izraelski ministar industrije i trgovine Benjamin Ben Eliezer, bivši ministar odbrane, rekao je da će Izrael znati kad protekne izvjesno vrijeme da li novim sporazumom Iran nastavlja da se igra sa cijelim svijetom, ili je spreman da ograniči obogaćivanje urana kod kuće.

On smatra da je Turska zabrinuta zbog mogućnosti da njen susjed postane nuklearna sila.

Turska i Izrael imali su jake veze, posebno vojne ali su odnosi zahladili zbog oštrih kritika turskih lidera na račun Izraela poslije trosedmične ofanzive na pojas Gaze započete krajem 2008.