Bez dozvole vlasti
0

Iranski režiser Jafar Panahi nije dobio vizu da dođe u Berlin

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Iranski režiser Jafar Panahi nije mogao doći na 60. međunarodni filmski festival u Berlinu, na koji je pozvan, jer su iranske vlasti odbile da mu izdaju vizu, saopćili su u utorak organizatori.

"Iznenađeni smo i duboko žalimo što je sineasti koji je dobio toliko međunarodnih nagrada oduzeta mogućnost da prisustvuje jubilarnom festivalu i govori o svojoj filmskoj viziji", izjavio je direktor Berlinalea Dieter Kosslick, prenio je AFP.

Jafar Panahi je bio pozvan da u srijedu učestvuje u razgovoru na temu "Iranski film: sadašnjost i budućnost", ali nije dobio vizu.

"Smiješno je misliti kako je moguće spriječiti ljude da kažu šta misle", komentirao je iranski sineast Rafi Pitts koji je na festival došao sa svojim filmom.

Jafar Panahi, 49-godišnji režiser, scenarist i producent osvojio je Srebrenog medvjeda na Berlinaleu 2006. godine za film "Izvan igre", a šest godina ranije Zlatnog lava na Mostri u Veneciji za film "Krug".

Krajem jula je bio uhapšen zajedno s porodicom na jednom groblju u Teheranu, na kojem su se okupile pristalice opozicije da odaju počast demonstrantima ubijenim tokom nemira koji su uslijedili poslije spornih predsjedničkih izbora 12. juna.

Usprkos međunarodnom uspjehu, u Iranu su njegovi filmovi na udaru cenzure.