Svijet
0

Iranski predsjednik smijenio ministra za naftu

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad smijenio je u nedjelju ministra za naftu Kazema Vazirija-Hamaneha pokušavajući da, kako ocjenjuju pojedini analitičari, uspostavi nadzor nad industrijom koja je izvor većine iranskih prihoda.

Iranske novinske agencije koje su iz predsjedničkog kabineta dobile saopćenje o ovoj odluci nisu navele razloge smjenjivanja.

Privremeni ministar za naftu bit će predsjednik državne Nacionalne iranske naftne kompanije (NIOC) Golamhosein Nozari, prenijele su iranske agencije.

"Zahvaljujem Vam se na Vašem radu tokom ministarskog mandata", prenijela je iranska agencija ISNA dio pisma koje je Ahmadinežad poslao Vaziri-Hamanehu.

U njemu se kaže i da je Hamaneh postavljen za savjetnika predsjednika za pitanja energetike, prenio je Reuters.

Iransko ministarstvo za naftu je nedavno bilo predmet kritika zbog nepovoljnog sporazuma o isporuci plina Indiji i Pakistanu preko plinovoda.

Jedan neimenovani iranski zvaničnik rekao je britanskoj agenciji da bi ta kritika mogla djelimično biti uzrok smjene ministra za naftu, ali kako je mnogo vjerovatnije da je predsjednik odlučio smijeniti ministra jer "svi znaju da Vaziri-Hamaneh nije bio kandidat koga je Ahmadinežad želio".

Parlament je od 2005. odbio trojicu Ahmadinedžadovih kandidata za ministra za naftu, uz obrazloženje da nemaju dovoljno iskustva, sve dok Vaziri-Hamaneh nije prihvaćen.

Iran je po količini proizvedene nafte četvrti u svijetu.