"Thunderstruck" svira noću
22

Iranski nuklearni program napadnut AC/DC virusom

Klix.ba
Iranska nuklearna postrojenja su navodno napadnuta "muzičkim" virusom, koji uključuje laboratorijske kompjutere u toku noći i pušta pjesmu "Thunderstruck" rock grupe AC/DC.

Mikko Hypponen, šef istraživanja finske firme za digitalno osiguranje F-secure, je u javnost objavio pismo koje je dobio od neimenovanog iranskog naučnika. Naučnik, koji tvrdi da radi za Organizaciju atomske energije Irana (AEOI), je rekao da je još jedan virus zarazio kompjutere u postrojenju za obogaćivanje urana Natanz u centralnom Iranu i tajno podzemno postrojenje za istraživanje, koje se nalazi jugozapadno od Teherana.

Autor pisma je napisao da je virus ugasio laboratorijsku opremu i automatizovane sisteme u oba centra.

Hypponen je objavio pismo na svom blogu, ali je naglasio da nema načina da potvrdi ili opovrgne navode koji stoje u pismu. Međutim, uspio je potvrditi da je pismo zaista stiglo sa servera AEOI, prenosi Russia Today.

Iranski naučnik je naglasio da nije kompjuterski ekspert i da nema detaljne informacije o virusu.

"Sa nekoliko kompjutera se čula muzika tokom noći, pojačana do kraja. Vjerujem da je to bila pjesma 'Thunderstruck' grupe AC/DC", napisao je naučnik u pismu.

Ako su ovi navodi tačni, ovo je treći pokušaj hakiranja kontroverznog iranskog nuklearnog programa. Prije dvije godine je virus Stuxnet unazadio iranski nuklearni program bar nekoliko godina. U maju ove godine je pronađen i virus Flame, koji je špijunirao internet aktivnost u Iranu i još nekim zemljama Bliskog istoka.