SAD
0

Iranski naučnik pobjegao u pakistansku ambasadu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nestali iranski nuklearni naučnik, za koga Teheran tvrdi da ga je otela CIA, pobjegao je u pakistansku ambasadu u Washingtonu, javio je u utorak iranski državni radio.

"Prije nekoliko sati Shahram Amiri sklonio se u pakistansku ambasadu u Washingtonu, želeći da se odmah vrati u Iran", prenijela je agencija Reuters.

Iran i Sjedinjene Države su prekinuli diplomatske veze vrlo brzo nakon iranske islamske revolucije 1979. godine i otada pakistanska ambasada zastupa interese Irana u SAD-u.

Amiri, univerzitetski naučnik koji radi za iransku nuklearnu organizaciju, nestao je tokom hodočašća u Saudijskoj Arabiji, prije godinu dana. Teheran je optužio Rijad da je naučnika predao SAD-u, što je Saudijska Arabija opovrgnula.

Iran je početkom ovog mjeseca pozvao na razgovor švicarskog ambasadora u Teheranu zbog dokumenata u kojima se vidi da je Amirija oteo SAD. Američke interese u Iranu zastupa švicarska ambasada.

Pojavilo se i nekoliko spornih videosnimaka, na jednom je čovjek koji tvrdi kako je Amiri rekao da je otet i mučen u SAD-u, na drugom čovjek koji kaže da Amiri tvrdi da je u SAD-u radi studiranja, a na trećem snimku Amiri je navodno pobjegao od američkih agenata i krije se, a pomoć mu pružaju borci za ljudska prava.

Teheran je najprije odbio potvrditi umiješanost Amirija u sporni iranski nuklearni program, za koji zapadne zemlje tvrde da će biti iskorišten za pravljenje nuklearnog naoružanja, što Iran uporno negira.