Svijet
0

Iranski konzervativci osvojili većinu u zemlji i u Teheranu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski konzervativci potvrdili su u nedjelju da imaju dvotrećinsku većinu u iranskom parlamentu, prema privremenim rezultatima izbora za koje je Evropska unija ocijenila da nisu bili "ni slobodni ni pošteni".

Procjena koju je u subotu iznio ministar unutarnjih poslova Mostafa Pour Mohammadi da će konzervativci dobiti 71 posto od 290 zastupničkih mjesta u nedjelju je bila nepromijenjena.

"Narod je još jednom povjerio parlament braniteljima načela" revolucije, ističe na naslovnici ultrakonzervativni dnevni list Kayhan.

Takva uvjerljiva pobjeda se očekivala, s obzirom da vlasti nisu prihvatile prijave većeg broja reformatorskih kandidata za izbore. Isti postupak je uveliko olakšao pobjedu konzervativaca na parlamentarnim izborima 2004.

Podsjećajući na diskvalifikaciju reformatorskih kandidata, slovensko predsjedništvo EU-a istaknulo je u nedjelju da iranski izbori nisu bili "ni slobodni ni pošteni".

Evropska unija je "iskreno zabrinut zbog činjenice da su izborne procedure u Islamskoj Republici Iranu bile ispod međunarodnih normi i da izborni proces nije omogućio pravu izbornu utrku", upozorava slovensko predsjedništvo.

Ono je usto, prenosi Hina, izrazilo "duboko žaljenje i razočaranje" zbog odbacivanja prijava reformatorskih kandidata koje je nazvalo "otvorenom povredom međunarodnih normi".