Svijet
0

Iranska vlada osudila Kouchnerov "amaterizam"

FENA
Glasnogovornik iranske vlade Gholam Hossein Elham nazvao je "amaterizmom" izjavu šefa francuske diplomatije Bernarda Kouchnera o riziku rata s Iranom zbog njegovog nuklearnog programa.

"Ta stvar nije uopće važna jer ona proizlazi iz političkog amaterizma", rekao je Elham na brifingu u srijedu, dodavši da "sve dok političari ne postanu profesionalci oni će se upuštati u takvu vrstu komentara".

Kouchner, ljekar po profesiji, bio je ministar zdravstva i visoki predstavnik UN-a na Kosovu.

On je izazavo oštre reakcije upozoravajući u nedjelju na rizike rata s Iranom ako diplomatija ne uspije da ubijedi Iran da odustane od svog kontroverznog nuklearnog programa.

"Preporučujemo Francuzima da iznose svoja lična viđenja a ne da ponavljaju viđenja drugih", rekao je Elham, sugerirajući Francuskoj da "ne slijedi pogubnu politiku ostalih".

Kouchner je kasnije ublažio svoje riječi, negirajući da je branio vojnu opciju kako bi primorao Iran da odustane od svog nuklearnog programa.

Elham je vezano za rezolucije rekao da "rezolucije UN-a nemaju utjecaja na Iran" te ocijenio da je mogućnost novih sankcija "slaba".

Što se tiče napada na Iran, on je ocijenio da "aktuelni uvjeti nisu uvjeti za rat", ocijenivši "malo mogućim da bilo ko prihvati tako ludu opciju".