Svijet
0

Iranska vlada insistira na krivnji bivšeg pregovarača nuklearnog dosjea

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlada iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada insistirala je u srijedu na krivici bivšeg pregovarača nuklearnog dosjea Hosseina Mussaviana, bliskog umjeroj struji, čije je pravosuđe objavilo dan ranije da je prekinulo protiv dotičnog sudski proces za špijuniranje.

Ministar obavještajne službe Gholamhossein Mohseni-Ejeie je ponovio da je siguran da je Mussavian dostavljao državne informacije stranim ambasadama.

On je zatražio, kao i predsjednik Ahmedinedžad, da se objave tajni dokumenti koji, prema njemu, govore o krivnji Mussaviana.

"Ministarstvo obavještajne službe pokrenulo je svoju istragu i utvrdilo njegovu grešku", rekao je Mohseni-Ejeie, a navodi ga zvanična agencija Irna. On je izjavio 14. novembra da je Mussavian "kriv" ali da je na sucu da o tome odluči.

U utorak je glasnogovornik pravde Alireza Jamshidi objavio da je dotični priznao da je nevin po optužnicama za špijuniranje i posjedovanje tajnih dokumenata, ali je kriv za propagandu protiv režima.

"Ako nam sudac to odobri, informacija koju je Mussavian davao strancima bit će objavljena" rekao je Mohseni-Ejeie.

Ahmedinedžad je podržao ovaj zahtjev, smatrajući da je"absolutno primjereno da se informacije koje je on davao Zapadu objave, tako da svi budu informirani", piše agencija Mehr.

Ova afera naglašava sve veće tenzije koje postoje između predsjednika i njegovih političkih protivnika, među kojima je i Mussavian.

Ahmadinedžad je optužio u septembru a potom u novembru svoje političke protivnike da vrše pritisak na suca, zaduženog za ovaj dosje, da donese odluku o njegovom oslobađanju.

Rafsandjani et Hatami su nedavno uvijeno kritikovali politiku Ahmedinedžada.