Svijet
0

Iranska revolucionarna garda ponovo prijeti ''neprijateljima''

FENA
Perzijski zaljev bi mogao postati "pakao" za iranske neprijatelje ako napadnu Islamsku Republiku, upozorio je u nedjelju zapovjdnik elitne Revolucionarne garde admiral Ali Razmju.

Njegova izjava je posljednja u nizu upozorenja pripadnika Revolucionarne garde izrečenih nakon što su Sjedinjene Države u srijedu nagovijestile da bi uskoro mogle proglasiti te iranske snage terorističkom grupom.

"Uza snagu kojom Garda sada raspolaže, ukoliko bi neprijatelji započeli vojni sukob, Perzijski zaljev bi za njih postao pakao", naglasio je Razmju.

General vojske SAD-a Rick Lynch izjavio je u nedjelju da, prema američkim obavještajnim podacima, oko 50 pripadnika Revolucionarne garde obučava šiitske ekstremiste u južnom Iraku kako da koriste minobacače i rakete. Teheran je te optužbe odbacio kao potpuno neosnovane.

Teheran i Washington nemaju diplomatske odnose još od Iranske islamske revolucije 1979. godine, a oni su dodatno pogoršani zbog iranskoga nuklearnog programa. Dvije zemlje okrivljuju jedna drugu za krvoproliće u Iraku, podsjetila je agencija Reuters.

Iranska revolucionarna garda je odvojena i djeluje paralelno iranskoj regularnoj vojsci - njeni pripadnici imaju vlastite zračne snage, mornaricu i kopnenu vojsku.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad je bio član Garde tokom iransko-iračkog rata, podsjetile su agencije.