Svijet
0

Iranska policija hapsi neprikladno odjevene žene

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je izdao više od hiljadu upozorenja i uhapšeno je desetine žena zbog novog programa koji prisiljava žene da se oblače po strogim islamskim pravilima odjevanja.

U okviru novog iranskog programa izdaju se upozorenja i smjernice ženama za koje se smatra da su prekršile pravila oblačenja u javnosti. Žene koje se protive ovom pravilu bivaju uhapšene i može im se suditi.

"Pravilo je stupilo na snagu u subotu u 10 sati i od tada je upozoreno 1.347 žena. Pored upozorenja ženama je uručen i vodič sa smjernicama islamskog odijevanja", izjavio je šef informacionog odjela u policiji u Teheranu Mehdi Ahmadi.

"Uhapšeno je 170 žena. Njih 58 je pušteno na slobodu nakon što su dale pismenu izjavu i njome se obavezale da će se odijevati u skladu sa islamskim propisima", dodao je Ahmadi.

Policajci su onim ženama koje su bile u šarenoj i uskoj odjeći uručile pismena upozorenja. Također je zatvoreno i oko 20 butika koji prodaju neprikladnu odjeću. Ovim programom se namjerava poboljšati društvena situacija i društveni moral.

"Program će trajati sve dok društvo ne shvati da nema potrebe za kratkim hlačama, uskim mantilima i providnim maramama", naglasio je Ahmadi.

Policija se sada više bavi detektiranjem neprikladno odjevenih žena u saobraćaju nego stvarnim saobraćajnim prijestupnicima.

Žene u Iranu prema državnom zakonu moraju nositi hidžabe (marame) i dugu odjeću koja skriva konture njihovih tijela.

"Postojeća situacija je sramna za jednu islamsku vladu. Muškarac koji vidi sve te manekenke na ulicama neće obraćati pažnju na svoju ženu kod kuće, a to će uništiti osnovu svake porodice", smatra Mohammad Taghi Rahbar, član kulturnog komiteta u iranskom parlamentu.

Teheranska policija upozorava i muškarce jer ni oni nisu izostavljeni iz ovog programa. Muškarcima koji nose sportsku odjeću, preuske pantalone i ekstravagantne frizure bit će uručeno upozorenje.