Svijet
0

Iranska opozicija u egzilu traži uvođenje sankcija Teheranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnica iranske opozicijske skupine u egzilu zatražila je u ponedjeljak uvođenja međunarodnih sankcija protiv vlade u Teheranu nakon sukoba policije s demonstrantima diljem zemlje.

Predsjednica Nacionalnog vijeća otpora Irana (NCRI) sa sjedištem u Parizu Maryam Rajavi rekla je da je vrijeme za donošenje veoma čvrstih međunarodnih sankcija.

"To mora biti jasna politika za prekid ekonomskih i političkih odnosa (sa službenim Teheranom) jer je iranski narod izašao na ulice. Njima se mora pomoći. Sjedinjene Američke Države i Evropa moraju reagirati", istaknula je Rajavi u izjavi za agenciju Reuters.

NCRI i njena glavna frakcija – Narodna mudžahedinska organizacija Irana (PMOI) imaju na tisuće sljedbenika u Evropi i SAD-u i prve su objelodanile tajni iranski nuklearni program 2002. godine.

Britanska agencija navodi da su među uhapšenima u protestima u nedjelju bili i pripadnici PMOI-ja, ali i da je početkom godine ta organizacija uklonjena s liste terorističkih organizacija u EU i da se bore za isto u SAD-u.

"Ono što iranski narod želi jesu potpune promjene u načinu vrhovnog vođe (vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija). Oni ne žele reforme ili umjereniji pristup režima", rekla je Rajavi i dodala da Iranci žele svrgavanje režima i sekularnu republiku kao zamjenu za vjersku diktaturu, navodi Reuters.