Svijet
0

Iranska glumica puštena iz zatvora

Sarajevo-x.com
Marzieh Vafamehr (38) uhapšena je u julu 2009. godine, nakon što su ilegalne kopije njenog filma My Tehran For Sale dospijele u Iran.

Premijera filma bila je na Adelaide Film Festivalu i priča je o mladoj glumici čiji je rad zabranjen u njenoj zemlji. Ovaj film nastao je u producentskoj kući Cyan Films, režisera Granaza Moussavija i zabranjen je u Iranu.

Danas su iz Cyan Filmsa i Amnesty Internationala objavili da je Vafamehr puštena iz zatvora i da je ponovo sa svojom porodicom. Njena zatvorska kazna promijenjena je na tri mjeseca, a kazna 90 udaraca je poništena.

"Kao umjetnici mi vjerujemo u slobodu govora i pomažemo zatvorenicima koji su zatvoreni ili kažnjavani u Iranu zvog svoje umjetnosti", rekle su producentice iz Cyan Filmsa, Kate Croser i Julie Ryan, prenosi Telegraph.

My Tehran For Sale djelimično je kasnije prikazan u iranskom glavnom gradu uz dozvolu Vlade. Producenti vjeruju da je glumica zatvorena najviše zbog toga što se pojavljivala bez marame za glavi. Međutim, glumica se pojavljivala i u drugim iranskim filmovima bez marame, tako da je kazna vezana za njenu neposlušnost.