Zabrana izlaska iz zemlje
0

Iranska glumica bila u Hollywoodu bez dozvole

Sarajevo-x.com
Iranska vlada zabranila je izlazak iz zemlje glumici koja je odigrala ulogu u jednom hollywoodskom filmu bez prethodnog dopuštenja iranskih vlasti. Naime, u Iranu je zabranjeno pojavljivanje u stranim filmovima ukoliko glumci ne dobiju za to potreban dokument od iranskih vlasti.

25-godišnja Golshifteh Farahani ostvarila je ulogu u novom filmu Ridleyja Scotta, "Body of Lies", zajedno s glumačkim zvijezdama Rusellom Crowom i Leonardom Di Caprijem.

Farahani je ujedno i prva glumica iz Irana koja se pojavila u nekom hollywoodskom filmu.

"Za ovu zabrana glumica je doznala kad je prije dva dana trebala oputovati u Hollywood i razmotriti ponudu za novu ulogu", javlja IRNA, iranska novinska agencija.

IRNA dalje prenosi da je za pojavljivanje u stranim filmovima iranskim glumcima potrebno prethodno dopuštenje ministarstva kulture njihove zemlje.

Farahani je 2006. dobila Zlatnu školjku na filmskom festivalu u San Sebastianu za ulogu u iranskom filmu "Half Moon" , a glumila je i u spornom filmu "Santuri", koji je doživio sudbinu kao i mnogi drugi iranski filmovi. Naime, mjesecima je bilo zabranjeno njegovo prikazivanje zbog navodnog provokativnog sadržaja.

Internacionalni filmski festivali veliki su spas za iranski film koji je na domaćem terenu često cenzurisan.

Film "Body of Lies" Ridleya Scotta, čija se premijera očekuje u oktobru ove godine, priča je o CIA agentu koji odlazi u Jordan pronaći vođu al-Qa'ede. Agent (Di Caprio) se tokom potrage zaljubljuje u lijepu medicinsku sestru (Farahani).