Svijet
0

Iranka kojoj prijeti kamenovanje kažnjena sa 99 udaraca bičem

Sarajevo-x.com
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Advokat Iranke koja je osuđena na smrt kamenovanjem je izjavio u ponedjeljak da bi njeno odgođeno smaknuće moglo uslijediti brzo jer se završava period zabrane izvršenja smrtnih kazni tokom ramazana, te je potvrdio da je Sakineh Mohammadi Ashtiani prošle sedmice kažnjena sa 99 udaraca bičem.

Kazna bičevanjem je uslijedila zbog toga što su britanske novine objavile pogrešnu fotografiju Sakineh Mohammadi Ashtiani i zamijenile je sa nekom drugom ženom. Žena na fotografiji nije bila pokrivena, što je zabranjeno iranskim zakonom. Britanske novine su priznale grešku i uputile izvinjenje.

"Završetkom ramazana ove sedmice, majka dvoje djece bi mogla biti pogubljena svakog trenutka", rekao je njen advokat Javid Houtan Kian.

Izvršenje presude je odloženo u julu nakon što je svjetska javnost protestvovala zbog brutalne kazne. Konačna odluka će uskoro biti donesena na vrhovnom sudu Irana.

Ashtani je osuđena 2006. godine zbog veza sa dvojicom muškaraca godinu dana nakon ubistva njenog muža. Osuđena je na 99 udaraca bičem. Krajem te godine, osuđena je za preljub na kaznu kamenovanjem, iako je tvrdila da se radilo o prisili.

"Mogućnost za izvršenje kazne kamenovanja i dalje postoji i može se dogoditi svakog trenutka. Njena kazna je samo odložena, nije povučena", izjavio je Kian za "Associated Press".

Italija je samo jedna od nekoliko zemalja koje vrše pritisak na Iran da bude blaži u kažnjavanju. Ministar vanjskih poslova Italije, Franco Frattini, koji je ambasador u Iranu, sreo se sa vlastima u Teheranu, koje su potvrdile da konačna odluka još nije donesena.

"Mislim da kazna u vidu kamenovanja još uvijek neće biti izvršena", rekao je Frattini za talijansku državnu televiziju.

Nakon što je kazna kamenovanja odložena, u Iranu se proširila vijest da je Ashtani osumnjičena za umješanost u ubistvo njenog muža koje se dogodilo 2005. godine. Njen advokat to demantuje riječima da optužba ne postoji.

Početkom augusta iranske vlasti su na državnoj televiziji emitovale navodno priznanje Ashitianijeve. Tokom emitovanja, žena predstavljena kao Ashtani je priznala saučesništvo u ubistvu svog muža. Njena advokat Kian vjeruje da je mučenjem bila prisiljena da prizna.

Prema njegovim riječima, Ashtani je izbičevana u četvrtak, što je potvrdila zatvorenica koja je puštena iz zatvora. Iran nije zvanično potvrdio ovu informaciju.

Vatikan je u nedjelju otvorio mogućnost za diplomatske razgovore kako bi pokušao spasiti život Sakineh Mohammadi Ashtiani.