Rutinska posjeta prerasla u dramu
6

VIDEO / Iranci napali Ahmadinedžada žaleći se na siromaštvo i glad

Klix.ba
Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad
Objavljen je dramatičan snimak na kojem se vidi kako su Iranci okružili i "napali" automobil iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, žaleći se na siromaštvo i glad.

Izvanredan primjer građanskog neposluha dogodio se tokom prošlosedmičnog "rutinskog obilaska" Bandar Abbasa, grada na jugu Irana. Čovjek koji je bio na prednjoj strani automobila je vikao "Ja sam gladan, ja sam gladan". Uspaničeni tjelohranitelji su ga nekako uspjeli odvesti dalje, ali je onda, što se vidi na snimku, mlađa pokrivena žena skočila na poklopac motora i sjela na krov auta, gestikulirajući i govoreći Ahmadinedžadu, piše britanski list Telegraph.

Ahmadinedžad je samo pokazao da prođe dalje i ona je sišla sa automobila. Ovaj snimak pruža rijedak uvid u neslaganja u Iranu, a u vezi s porastom cijena i pogoršanom ekonomskom situacijom. Inače, vrlo je malo ovakvih dokaza o protivljenju Ahmedinedžadovoj vladavini. To, navodi Telegraph, može dati poticaj zapadnim vođama koji zagovaraju teške sankcije kako bi prisilili Teheran da smanji svoje ambicije u vezi s nuklearnom tehnologijom. Ahmadinedžad, koji je preuzeo najveći dio krivice za ekonomsku krizu u zemlji, gubi tlo pod nogama u borbi za vlast s ajatolahom Alijem Khamenijem i njegovim saveznicima.