Ajatolah Ali Hamnei
0

"Iranci imaju duboku mržnju prema SAD-u"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je u srijedu da je mržnja Iranaca prema Sjedinjenim Državama pustila duboko korijenje i da je "taj sukob mnogo dublji od sporova oko nekoliko političkih pitanja".

On je naglasio da je "mržnja prema američkoj vladi duboko ukorijenjena zbog zavjera koje je u proteklih 50 godina kovala protiv iranske države i naroda", prenijela je iranska državna televizija.

Teheran smatra Washington odgovornim za puč 1953. godine, kojim je šah vraćen na vlast, podsjeća agencija Reuters.

Sjedinjene Države su prekinule diplomatske donose s Iranom nakon otmice talaca iz američke ambasade u Teheranu 1979. godine. Dvije zemlje su posljednjih godina u zategnutim odnosima i zbog američkih optužbi da Iran pokušava razviti nuklearno oružje.

Washington je, međutim, nedavno nagovijestio da bi u toj bliskoistočnoj zemlji mogao otvoriti diplomatsko predstavništvo. Analitičari smatraju da najnovija Hamneijeva izjava znači da od toga plana neće biti ništa.

Prema njihovoj ocjeni, Hamnei je također želio da uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 4. novembra pošalje poruku budućoj američkoj administraciji da mora drastično promijeniti politiku ako želi odnose s Teheranom.