Svijet
0

Iranac postao gradonačelnik Beverly Hillsa

FENA
Mondena četvrt Los Angelesa Beverly Hills dobila je novog gradonačelnika. To je Iranac Jimmy Jamshid Delshad, koji je tako postao najviši američki izabrani dužnosnik perzijskog porijekla.

Jimmy Delshad je u Ameriku stigao prije 49 godina. Nakon studija elektrotehnike osnovao je tvrtku koja se bavila elektronskim pohranjivanjem datoteka. Nakon što ju je prodao, počeo se baviti prodajom opreme za prehrambenu industrija. Posljednjih pet godina član je gradskog vijeća Beverly Hillsa i bavi se dobrotvornim radom.

"Osjećao sam da Americi nešto dugujem. U Iranu, dok sam odrastao, sva su mi vrata bila zatvorena. Amerika mi je pružila šansu da uspijem čime god sam se odlučio baviti", kazao je Jimmy Delshad za Glas Amerike.

Beverly Hills vjerojatno je jedan od najpoznatijih manjih gradova Amerike. U njemu stanuju mnogi holivudski glumci. Četvrtina stanovnika Beverly Hillsa su useljenici iz Irana, mnogi od njih židovske vjere, koji su u Ameriku masovno počeli stizati krajem sedamdesetih nakon islamske revolucije u njihovoj domovini.

Kaže da je izvrstan prijatelj s još jednim poznatim imigrantom u Kaliforniji – guvernerom Arnoldom Scharzennegerom, koji je u Ameriku došao iz Austrije: "Nedavno smo zajedno bili na ručku. Obojica smo ljubitelji cigara. Vrlo sam ponosan na svoje prijateljstvo s njim. Slični smo si, obojica želimo vratiti svoj dug Americi, želimo iskazati zahvalnost ovoj zemlji što nam je pružila šansu da uspijemo u životu."

Iako je položaj gradonačelnika Beverly Hillsa uglavnom protokolarne prirode, Jimmy Delshad očekuje da će ipak imati puno posla. Kaže da će najviše vremena potrošiti na rješavanju komunalnih problema poput prometa ili održavanjem gradskih ulica. Kao inženjeru elektrotehnike, prioritet mu je bolja koordinacija semafora, postavljanje uličnih kamera na parkiralištima i u školama te uvođenje besplatnih Internet usluga.