Diplomata otkrio informacije
1

Iran uprkos zabrani UN-a prodaje oružje sirijskim vlastima

Klix.ba
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Povjerljivi UN-ov izvještaj otkriva da Iran isporučuje oružje Vladi Sirije i tako krši zabranu o prodaji oružja. Ta informacija se pojavila isti dan kada je predsjednik Bashar al-Assad za nasilje u Siriji okrivio borce koji pomoć dobijaju izvan zemlje, javlja CNN.

U izvještaju su navedeni detalji o tri zapljene iranskog oružja od kojih su dvije isporuke bile namijenjene Siriji. Ove je informacije otkrio neimenovani zapadni diplomata u srijedu. Ovaj zvaničnik nije imao dozvolu da otkrije bilo kakve informacije medijima.

Izvještaj su napravili eksperti i dostavili ga Vijeću sigurnosti UN-a, koje nadgleda sankcije protiv Irana. Ovo otkriće je objelodanjeno nakon što je Assad u intervjuu rekao da oružje za pobunjenike stiže u Siriju iz Libanona i Turske.

"Ne možemo samo zatvoriti granice i zaustaviti krijumčarenje, ali ga možemo smanjiti", rekao je Assad.

Assad je okrivio Arapsko proljeće koje je kao rezultat imalo smjenu vlada u Egiptu, Libiji i Tunisu.

"Ukoliko pogledamo razvoj situacije u Siriji, događaje u Libiji i drugim zemljama, za lidere tih zemalja je postalo jasno da ovo nije proljeće nego haos", dodao je Assad.

Uspješni pokreti Arapskog proljeća su inspirisali ustanke u Siriji, koji su počeli u martu 2011. godine protestima i pozivima na političke reforme. Protesti su potom prerasli u revolt, a naoružane opozicijske snage su se sukobile sa brutalnim Assadovim snagama.

UN procjenjuje da je poginulo oko 9.000 ljudi u četrnaestomjesečnoj krizi. Opozicione grupe tvrde da se radi o 11.000 ljudi.

Assad je odgovornost za nasilje prebacio na "teroriste", uključujući i one koji su sebe nazvali Slobodnom sirijskom vojskom.

Opozicione grupe, uključujući i članove pobunjeničke vojske, tvrde da Assadova vlada pokušava ugušiti njihove napore lažnim optužbama i povezivanjem sa terorizmom. Assad ih je nazvao i kriminalcima.

Assad se još uvijek odupire ogromnom međunarodnom pritisku da okonča nasilje i odstupi s vlasti. SAD, Evropska unija i Ujedinjene nacije su Siriji nametnule brojne sankcije koje su imale veliki utjecaj na ekonomiju ove zemlje.

"Svijet se ne sastoji samo od Evrope i SAD-a, tako da tražimo alternative kako bismo izbjegli probleme", dodao je Assad.

Sirijski predsjednik je pozvao na bojkot parlamentarnih izbora opozicije.

"Nekim ljudima se čini da smo proveli reforme ranije, situacija bi bila bolja. To nije ispravno, jer teroristi pljuju na reforme. Oni se ne bore za njih nego za uvođenje terora", završio je Assad.