Svijet
0

Iran upozorava Zapad da ne napada

FENA
Mohammad Ali Jafari
Mohammad Ali Jafari
Iran je poručio zapadnim silama da će zažaliti ukoliko pokrenu napad na iranska nuklearna postrojenja, pokazavši rakete i drugo naoružanje koje je podcrtalo upozorenje.

"Naša poruka neprijateljima je: Ne radite to", kazao je vođa iranske elitne Revolucionarne garde Mohammad Ali Jafari, obrativši se novinarima nakon manje od sedam dana od kada je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner kazao da su pojačani izgledi za rat, javlja Reuters.

"Oni će zažaliti, kao što su zažalili i u Iraku", dodao je Jafari dok je govorio na godišnjoj vojnoj paradi.

Iran je pokazao rakete srednjeg dometa, za koje je ranije kazao da mogu dobaciti do Izraela i američkih baza u zaljevu, tokom parade kojom se obilježava godišnjica rata Iran-Irak, koji je trajao od 1980. do 1988. godine.

Iranska kriza u odnosima sa zapadom potaknuta je nuklearnim ambicijama ove zemlje, za koju Sjedinjene Države sumnjaju da želi proizvesti bombe a ne samo električnu energiju.

Washington je kazao da želi diplomatsko rješenje ali nije isključio vojnu akciju.

Francuski ministar vanjskih poslova prošle sedmice je kazao da su pojačani izgledi za rat, ali od tada je ustuknuo od svog komentara.

Iran, koji je četvrti svjetski proizvođač nafte, zaprijetio je da će napasti regionalne američke interese ako bude napadnut.