Svijet
1

Iran: Unaprijeđen razvoj atomske bojeve glave?

SRNA
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Iran je unaprijedio rad na razvoju nuklearne bojeve glave, pišu danas izraelski listovi, pozivajući se na zvaničnike u Vladi premijera Benjamina Netanyahua i povjerljive američke obavještajne podatke.

"Harec" navodi da se u obavještajnoj procjeni sastavljenoj za administraciju predsjednika SAD Baracka Obame ukazuje na značajan napredak Irana u razvoju nuklearne bojeve glave, koji se odvija izvan sfere koja je poznata inspektorima UN.

"Hajum" se poziva na isti dokument i piše da je Islamska Republika "pojačala napore" da unaprijedi svoj nuklearni program, uključujući razvoj bojevih glava za balističke projektile.

Nijedan list nije naveo direktne citate iz ovog navodnog dokumenta ili bilo kakve detaljne dokaze. "Harec" piše o ovom materijalu već drugi put u posljednja četiri dana, prenosi Reuters.

Portparol izraelske Vlade nije imao komentar, a kabinetski sekretar Zvi Hauser upozorio je da ima previše manipulacija o ovoj temi.

Zvaničnici u Vašingtonu takođe nisu željeli da komentarišu navode o postojanju ovakve obavještajne procjene, ali su rekli da obavještajne službe SAD i dalje smatraju da Iran još nije odlučio da naparavi atomsku bombu i da godinama neće biti u stanju na proizvede takvo oružje.

Izrael, za kojeg se pretpostavlja da je jedina država na Bliskom istoku koja u svom arsenalu ima atomsko naoružanje, smatra da bi Iran bio smrtna opasnost po jevrejsku državu ako bi došao u posjed nuklearnog oružja.