Svijet
0

Iran uhapsio 15 britanskih mornara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Brod iranske mornarice zarobio je 15 britanskih mornara u iračkim vodama u petak, saopćilo je britansko ministarstvo odbrane.

Osoblje britanske mornarice 'bilo je angažovano u rutinskim operacijama pretrage trgovačkih brodova u iračkim teritorijalnim vodama i dovršavalo je inspekciju broda" kada su ga presreli iranski brodovi, saopćilo je ministarstvo.

"Urgentno smo pokrenuli ovo pitanje kod iranskih vlasti na najvišem nivou i iranski ambasador je pozvan u Foreign Office", saopćilo je mninistarstvo, javio je AP.

Zvaničnik Pentagona izjavio je da su Britanci bili u dva broda iz fregate H.M.S. Cornwall tokom rutinske istrage krijumčarenja.

Kazao je da je do sukobljavanja došlo kada se britanski kontingent kretao duž granice teritorijalnih voda Iraka i Irana. Njih je uhapsila mornarica Revolucionarne garde, kazao je.

Ribar koji je kazao da je bio s grupom Iračana u južnom gradu Basri koji su pecali u iračkim vodama na sjeveru Zaliva izjavio je da je vidio iransko zarobljavanje Britanaca. Ribar je odbio da se predstavi iz brige za vlastitu sigurnost.

Dva broda, od kojih je svaki imao šest do osam članova multinacionalnih snaga, pretraživala su iračke i iranske čamce u petak ujutro u području Ras al-Beesha na sjevernom ulazu u Arapski zaliv, ali su veliki iranski brodovi došli i okrenuli dva brod u iranske vode, kazao je ribar.

Britanska vlada saopćila je kako zahtijeva "trenutni i sigurni povratak svojih ljudi i opreme".

BBC je javio da su britanske snage vršile inspekciju broda za koji su sumnjale da krijumčari automobile, ali nije spomenuo izvor svoje vijesti.