Svijet
0

Iran tvrdi da je uspješno testirao napredne projektile

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iran je u srijedu objavio da je uspješno testirao niz naprednih projektila i sistema protuzračne odbrane tokom obalnih vojnih vježbi održanih u blizini strateškog tjesnaca Hormuz, prenosi CNN.

U saopćenju iranske vlade sa navodi da je ratna mornarica ispalila protubrodske krstareće rakete Qader i novu "optimiziranu" verzija rakete zemlja-zemlja dugog dometa nazvane Nour, koje su izrađene u Iranu.

Vježbe su dio pomorskih manevara započetih 28. decembra s ciljem da "pokažu sposobnosti Irana da brani svoje morske granice".

Iran također tvrdi da je testirao svoj sistem protuzračne odbrane pod nazivom Ra'd (Grom) s raketama zemlja-zrak. Sistem je dizajniran za rušenje borbenih aviona i krstarećih projektila, kao i helikoptera i bespilotnih letjelica koje lete do visine od 23 kilometra. Novi sistem Ra'd prvi je put prikazan na vojnoj paradi u Teheranu u septembru prošle godine.

Vojni analitičar Michael O'Hanlon iz Instituta Brookings u Washingtonu, kazao je da ti testovi ne svjedoče o dramatičnom unaprijeđenju iranske oružane tehnologije. No, oni šalje upozorenje drugim zemljama u regiji koje bi jednoga dana mogle pomoći potencijalnom udaru SAD-a ili Izraela na iranska nuklearna postrojenja.

"Njima se zapravo može sviđati ideja da nam kažu kako mogu eskalirati sukob, da ne razmišljamo o tome kao o kirurški preciznom udaru već o početku rata. A oni mogu i zastrašiti određene zemlje sudionice da ponovo promisle, bile to Sjedinjene Države ili neke od zaljevskih država kao što su Katar, UAE ili Kuvajt", kazao je O'Hanlon.

Glasnogovornik američkog ministarstva odbrane rekao je Pentagon prati iranske vježbe, ali nije želio komentirati podatke o projektilima koje spominje iranski tisak.