Svijet
0

Iran treba platiti 2,6 milijardi dolara za "Bejrut 1983."

FENA
Iran bi trebalo da plati 2,65 milijardi dolara porodicama 240 američkih vojnika koji su 1983. godine ubijeni u čuvenom napadu na kasarnu u Bejrutu, pošto su vlasti u Teheranu okrivljene za podršku Hezbollahu čiji su pripadnici izveli tu akciju, presudio je federalni sud u Washingtonu.

"Ti pojedinci, čije su duše i srca zauvijek pokidani, čekali su strpljivo skoro četvrt stoljeća na pravdu", rekao je sudac Royce Lambert, objašnjavajući odluku da Iranu izrekne najtežu kaznu koju je bilo koji američki sud ikada donio protiv neke strane države.

Kako Iran uporno odbija odgovornost za ovaj događaj, vlasti u Teheranu nijednog trenutka nisu imale predstavnika u sudnici.

Bombaški napad na kasarnu američkih marinaca u Bejrutu, 23. oktobra 1983. godine, izveden je pomoću dva kamiona-bombe, natovarena sa oko 5,5 tona eksploziva, a od siline eksplozije raspala se čitava četverospratnica u kojoj su boravili vojnici. U napadu je ubijeno 220 marinaca, 18 mornara i tri vojnika, a 60 američkih vojnika je ranjeno.

Među Francuzima, koji su se također nalazili u kasarni, poginulo je 58 padobranaca, a stradalo je još šest osoba, među kojima četvero djece.

Šest mjeseci nakon napada tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan povukao je trupe iz Libana, što politički analitičari posljednjih mjeseci, prenosi Tanjug, često potežu kao primjer koji, kada je u pitanju Irak, treba slijediti sadašnji prvi čovjek Bijele kuće George W. Bush.