Svijet
0

Iran testirao desetak raketa različitog dometa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je tokom vojnih manevara u Perzijskom zalivu u srijedu testirao devet raketa dugoga i srednjeg dometa kao upozorenje "neprijateljima", javila je iranska agencija Fars.

Teheran navodi da jedna od tih raketa, usavršena verzija Shahab 3, koja ima domet do 2.000 kilometara, može dosegnuti Izrael i američke vojne baze i ratne brodove u regiji, prenijele su agencije.

Iranske snage testirale su devet raketa s nepoznate lokacije.

"Testirali smo ove rakete kako bismo pokazali samo dio nacionalnoga odbrambenog kapaciteta onima koji su nedavno prijetili Iranu", izjavio je zapovjednik zračnih snaga iranske Revolucionarne garde general Hossein Salami.

Iranski general je upozorio neprijatelje Islamske Republike da budu obazrivi s politikom koju vode jer ih Iran posmatra "gdje god se nalazili".

Iran je u utorak započeo vojne manevre u Perzijskom zalivu nakon izvještaja da SAD-a izvodi vojne vježbe s druge strane toga zaliva.

Vojni manevri iranske Revolucionarne garde imaju za cilj unapređenje sposobnosti raketnih i jedinica ratne mornarice, a u trenutku pojačanih napetosti između Irana i Izraela zbog spornoga nuklearnog programa koji Teheran razvija.

Ali Shirazi, visoki iranski zvaničnik i saradnik iranskoga vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hamneija, upozorio je u utorak da će Iran bude li napadnut, odgovoriti napadom na Tel Aviv, američke brodove u Perzijskom zalivu i interese SAD-a širom svijeta.

Izrael je ranije saopćio kako će spriječiti Iran u namjeri da proizvede atomsku bombu, a Sjedinjene Države navode da spor s Teheranom žele riješiti na diplomatski način, ne odbacujući ni vojnu opciju.