Svijet
0

Iran spreman za nove razgovore sa SAD-om o Iraku

FENA
Iran je spreman na nove razgovore sa Washingtonom kako bi se poboljšala sigurnosna situacija u Iraku, izjavio je danas iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad.

"Spremni smo da pomognemo da se očuva jedinstvo Iraka i da se uspostavi mir i bezbijednost. Spremni smo da pomognemo", rekao je Ahmadinežad javila je zvanična iranska agencija IRNA a prenosi Rojters.

Isti stav iznio je nešto ranije visoki zvaničnik iranskog ministarstva inostranih poslova. On je rekao da je Iran "na raspolaganju" za nove razgovore ne navodeći gdje bi se mogli održati.

Prije toga iranski zvaničnici su tvrdili da Teheran razmatra mogućnost održavanja nove runde pregovora, podsjeća britanska agencija.

Teheran i Washington, koji su prekinuli diplomatske odnose od iranske revolucije 1979., već su imali razgovore u maju o sigurnosnoj situaciji u Iraku.

Washington optužuje Iran da podstiče nasilje u Iraku, što Teheran odbacuje i optužuje SAD da ohrabruje tenzije između iračkih šiita i sunita.

Analitičari, međutim, ocjenjuju da su obje zemlje zabrinute zbog sve većeg nasilja u Iraku i da su zbog toga spremne na razgovore.