Svijet
0

Iran spreman ponuditi nuklearnu tehnologiju islamskim zemljama

NINA
Iran je spreman ponuditi nuklearnu tehnologiju drugim islamskim zemljama, izjavio je danas na marginama zasjedanja Glavne skupštine UN-a predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad.

Tokom sastanka s premijerom Turske Taipom Erdoganom on je rekao da Iran “ne pokušava proizvesti oružje za masovno uništenje, ali da je spreman svoju nuklearnu tehnologiju podijeliti s islamskim zemljama u zavisnosti od njihovih potreba”, javlja Reuters pozivajući se na iransku novinsku agenciju IRNA.

Izjava predsjednika Irana vjerojatno će ojačati zabrinutost SAD-a i drugih zapadnih zemalja koje smatraju da Iran nije pružio potpune i pravovremene informacije o svom nuklearnom programu. Posebnu zabrinutost izazvala je prošlomjesečna odluka Teherana da usprkos zabrani UN-a ponovno aktivira postrojenje za preradu uranija.

Iran smatra da kao potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja ima pravo razvijati nuklearni program za proizvodnju električne energije. U nastojanju da spriječi da ovo pitanje bude izneseno pred Vijeće sigurnosti, što bi moglo dovesti do uvođenja sankcija protiv Irana, Teheran na summitu UN-a intenzivno pokušava pridobiti podršku nesvrstanih zemalja.