Svijet
0

Iran se žalio Vijeću sigurnosti zbog leta američke letjelice

SRNA
Iranska misija pri UN uložila je danas žalbu Vijeću sigurnosti zbog leta američkog špijunskog aviona iznad istočnog dijela Irana prije njegovog obaranja.

"Imam čast da vam skrenem pažnju na provokativne i tajne operacije koje protiv Islamske Republike Irana provode vlasti SAD, a koje su intenzivirane u posljednjih nekoliko mjeseci", navodi iranski ambasador Mohamad Kazi u pismu najvišem tijelu UN.

Američka bespilotna špijunska letjelica "ERKU-170" narušila je Firanski vazdušni prostor, rekao je Kazi u pismu koje je dostavljeno predsjedavajućem Vijeća sigurnosti ruskom ambasadoru Vitaliju Čurkinu i generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu.

Iranski ambasador zatražio je u ima Vlade u Teheranu "osudu takvih akata agresije, te jasne i efikasne mjere za okončanje takvog opasnog i nezakonitog ponašanja".

Kazi je rekao da je avion ušao 250 kilometara u teritoriju sjevernog iranskog regiona Tabasa, gdje je ga je oborila iranska vojska.

Zapadne diplomate pri UN izjavile su da Vijeće sigurnosti UN vjerovatno neće preduzeti nikakvu akciju povodom iranskog zahtjeva.

Avion je juče prikazan na iranskoj državnoj televiziji, a američki vojni zvaničici potvrdili su da je riječ o izgubljenoj špijunskoj letjelici i ocijenili da avion nije teže oštećen.