Moskva
0

Iran se oglušuje o ruske nuklearne prijedloge

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je u četvrtak odbacila kritike Irana, koji je optužio Kremlj da podržava uvođenje novih sankcija toj državi, i podsjetila da Teheran godinama ignoriše ruske prijedloge za rješenje spora u vezi s iranskim nuklearnim programom.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad izjavio je u srijedu da je podrška Rusije uvođenju sankcija Ujedinjenih nacija njegovoj zemlji neprihvatljiva i apelovao na ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da ne podliježe američkim pritiscima, već da preispita svoj stav, podsjetio je Reuters.

Na molbu novinara da prokomentariše Ahmadinejadove kritike, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je komentar iranskog predsjednika "emotivnim".

Lavrov je izjavio da je Moskva u više navrata pokušala da riješi nuklearni spor, ali da se Teheran uvijek oglušivao o te napore i da Rusija počinje da gubi strpljenje.

"Na naše veliko žaljenje, ne mjesecima, već godinama je iranski odgovor na te napore bio, blago rečeno, nezadovoljavajući", rekao je šef ruske diplomatije na pres-konferenciji u Moskvi.

Prema njegovim riječima, sporazum Irana, Turske i Brazila o zamijeni nuklearnog goriva biće važan pomak ukoliko bude proveden.

"Pozdravljamo taj korak. Ako bude u potpunosti proveden, stvoriće veoma važne uslove za poboljšanje atmosfere za nastavak razgovora", naveo je Lavrov, prenosi Tanjug.

Iran je s Brazilom i Turskom prije 10 dana postigao dogovor o slanju 1.200 kilograma slabo obogaćenog urana u inostranstvo, u zamjenu za uranske šipke neophodne za rad teheranskog reaktora u kome se proizvode izotopi za liječenje raka.