Mahmoud Ahmadinejad
0

Iran se može nositi s niskim cijenama nafte

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranska ekonomija bit će u stanju da se nosi s niskim cijenama nafte čak i ako padnu na pet dolara po barelu, izjavio je u nedjelju iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad.

"Naša ekonomija je orijentisana prema unutrašnjem tržištu i stoga možemo upravljati zemljom s niskim cijenama nafte, čak i da one padnu na pet ili osam dolara (po barelu)", izjavio je Ahmadinejad tokom obilaska novinarskog sajma u Teheranu.

Uslijed globalne ekonomske krize, cijene nafte pale su drastično, pogađajući zemlje poput Irana ćiji je glavni izvor zarade prihod od prodaje nafte. U petak je naftni kartel OPEC, kojem pripada i Iran, saopćio da je cijena barela nafte pala na samo nešto više od 44 dolara.

Novinska agencija Isna citirala je Ahmadineja da ni globalna ekonomska kriza ni niske cijene nafte neće ugroziti Iran, prenosi DPA.

Iranski predsjednik izjavio je da se Zapad nakon političkih neuspjeha također suočava s propašću u ekonomskoj sferi.

Lokalna opozicija, ipak, vjeruje da je globalna ekonomska kriza također ugrozila Iran, posebno prihoda od prodaje nafte za budžet za narednu godinu, te da vlada u Teheranu ne bi trebala biti zadovoljna takvim razvojem situacije.

Jedan od Ahmadinejadovih glavnih suparnika, bivši predsjednik Akbar Hashemi-Rafsanjani, izjavio je u petak tokom džume da bi Iran trebao imati svoju ulogu u rješenju trenutne ekonomske krize.

Otkako je postao predsjednik u augustu 2005., Ahmadinejad nije ostvario obećane ekonomske reforme a zemlja se suočava sa zvaničnom stopom inflacije od 30 posto, iako ekonomski analitičari tvrde da je ona mnogo viša, posebno na tržištu nekretinama.