Hillary Clinton
0

"Iran se kreće ka vojnoj diktaturi"

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u ponedjeljak u Dohi da Iran postaje vojna diktatura i da iranska Revolucionarna garda podriva vladu u Teheranu.

Clinton je, u razgovoru s katarskim studentima, demantovala da SAD namjeravaju da napadnu Iran, ističući da Washington želi dijalog s Teheranom, ali da ne može da "stoji po strani" dok Iran radi na, kako se sumnja, programu nuklearnog oružja.

"SAD namjeravaju da ujedine svjetsku zajednicu u stavu da se sankcijama izvrši pritisak na Iran, a koje će posebno biti usmjerene protiv kompanija koje kontroliše Revolucionarna garda", rekla je Clinton, prenose agencije.

Ona je, takođe, kazala da SAD žele normalne odnose s iračkom vladom.

"Kada budemo vojno napustili Irak, kako je dogovoreno, nadam se da ćemo s Irakom imati odnose kakve imamo sa bilo kojom drugom zemljom", navela je Clinton.

Clinton je u nedjelju izjavila da se broj američkih vojnika u Iraku ovog mjeseca smanjio ispod 100.000 i da su SAD na putu da sve vojne snage povuku do kraja ljeta.

Kasnije u toku dana Clinton će otputovati u Rijad, gdje će se sastati sa saudijskim kraljem Abdullahom i ministrom vanjskih poslova Saudom al-Faisalom.